height="132" />
Avrupa Birliği’ne Özgen’le Kanca

Avrupa Birliği’ne Özgen’le Kanca

ABONE OL
Nis 29, 2021 10:49
Avrupa Birliği’ne Özgen’le Kanca
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk bilim insanları tarafından birçok böcek türü son dönemlerde Türkiye’de tespit edilerek, bilim dünyası literatürüne kazandırıldı. Yapılan bu çalışmalar ülkemizin ve ekosistemin biyolojik çeşitliliğinin bilinmesi adına çok önemli çalışmalar olarak nitelendiriliyor.

Yaptığı çalışmalarla özellikle bilim dünyasında ismini bu aralar sıkça duyduğumuz Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Entomolog Prof.Dr.İnanç Özgen 1996 yılından bu yana bölgemizde böcek çeşitliliğini ortaya çıkarmak ve biyoçeşitliliğin korunmasını sağlamak için yürütülen çalışmalarda rol alıyor.

Rus, İtalyan ve Fransız araştırmacılarla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde özellikle de Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Malatya’da önemli çalışmalara imza atan Özgen bir anlamda bölgede bilimsel arenada Avrupa Birliğini de kurmuş. Entomolog Prof. Dr. İnanç Özgen; Rus, İtalyan ve Fransız araştırmacıların da desteğiyle; 1996 yılından bu yana bölgemizde böcek çeşitliliğini ortaya çıkarmak ve biyoçeşitliliğin korunmasını sağlamak için yürütülen çalışmalarda 50’ye yakın böcek türünü tespit ederek bilim dünyasına katkı sağladı.

Haber sitemize açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İnanç Özgen, yeni türlerin ortaya çıkarılması, böcek çeşitliğinin artırılması çalışmalarının tüm hızıyla sürdürdüğünü söyledi. Açıklamasında; Rus, İtalyan ve Fransız araştırmacılarla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde özellikle de Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Malatya’da önemli çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Özgen, bu çalışmaların ve bölgenin biyoçeşitliliğinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Özgen, son olarak Tunceli’de yaptığı çalışmada 1990 yılında Irak’ta görülen “Rhyparochromus Tisifone Linnavuori” türündeki böceğin varlığını tespit ederek, kayıt altına aldı.

İTALYAN BİLİM ADAMI PROF.DR.PARİDE DİOLİ: PROF. DR. ÖZGEN İLE BİRLİKTE BİLİM DÜNYASINA KATKIDA BULUNDUK

İtalyan bilim adamı Prof.Dr.Paride Dioli yayınladığı videoda “Rhyparochromus Tisifone Linnavuori” türündeki böceğin tespiti  hakkında açıklamalarda bulundu.

Prof.Dr.Paride Dioli mesajında;  “Heteroptera türleri ile ilgili bilgiler hala, Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde çok daha az bilinmektedir. Son yıllarda araştırmalarımızı Elazığ Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Prof. Dr. İnanç Özgen ile ileriye taşımakta ve Tunceli ilinde Rhyparochromidae familyasına ait Rhyparochromus tisifone’türünü kayıt altına almış bulunmaktayız.

Şimdiye kadar sadece Irak’ta (Shaklava ortamları) Finli bir entonmolog olan Linnavuori tarafından otuz yıl önce tanımlanan çok nadir görülen bir böcek türünü bu ilde kayıt altına aldık.

Irakta bulunan İlk örnek bir dişidir ve büyük ölçüde zarar görmüştür. Türkiye’nin doğusundaki başka bir dişinin kaydı, bu türe yeni morfolojik karakterleri ortaya koymamıza müsaade etmiştir.

Prof. Dr. Özgen ile birlikte bu konuda bir makale yayınlayarak, Irakta bulunan ilk örnek ile bu yeni bulgunun karşılaştırılmasına dayalı olarak gözden geçirilmiş detayları bilim dünyasına sunmuş bulunmaktayız. Bu yeni kayıt ile nadir görülen bu böceğin bilgisini Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinden sunarak bilim dünyasına katkı yapmış bulunmaktayız” ifadelerini kullandı..

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.