height="132" />
Ekrem Hayri Peker’den  Yeni Kitap: “Keşiş Dağındaki Zeus”

Ekrem Hayri Peker’den  Yeni Kitap: “Keşiş Dağındaki Zeus”

ABONE OL
Nis 23, 2021 13:33
Ekrem Hayri Peker’den  Yeni Kitap: “Keşiş Dağındaki Zeus”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ekrem Hayri Peker’in  yeni kitabı “Keşiş Dağındaki Zeus” romanı Gece Kitaplığı etiketi ile yayınlandı.

Bursa‘nın tarihi mekânlarından Mahfel‘de toplanan bir grup aydın seksenli yıllarda gen teknolojisindeki gelişmeleri tartışırlar. Aylarca süren tartışmalardan sonra Grek Mitolojisindeki Tanrı ve tanrıçaların korkunç bir felakete uğramış, büyük bir uygarlıktan arta kalan ve gen teknolojisine hâkim, gelişmiş insanlar olduğuna karar verirler.

Amaçları Esas Olimpos’un Anadolu’da ve Uludağ’da olduğunu, Olimposluların kökeninin Anadolu olduğu, mitolojide adı geçen bazı tanrıların insan olduğu; Hititler, Troyalılar ve Antik Çağ tanrıları arasında bir bağ olduğunu göstermektir. Bunun için bir grup oluştururlar.

Geçmişte adı Olimpos ve sonra “Keşiş Dağı” olan Uludağ’da Zeus’un izini ararlar. Yaptıkları araştırmalardan bölgedeki Zeus Kersullos tapınağının önemli bir dinsel mekân olduğunu öğrenirler. Bu tapınaklarda büyük dinsel ayinler ve kurban törenleri yapılıyormuş. Burada yılın belirli zamanlarında bir dinsel bayram havasında yapılan bu ayinlere katılmak için çok sayıda ziyaretçi geliyormuş.

Tarihçiler bu dinsel ayinlere katılmak için çok farklı yörelerden insanlar geldiğini yazıyorlar. Bölgeden çıkan yazıtlardan anlaşıldığına göre tapınakta sıklıkla Zeus için kurban törenleri yapılmaktaymış. Bu törenlerde ayin için gelen insanların getirdiği kurbanlar rahipler tarafından yakılarak sunakta kurban edilirmiş. Rahiplerin bu kurbanlar sayesinde geleceği görüp, kehanette bulunduklarına inanılırmış.

Satürn‘e tapan Romalılar da bu tapınağa adakta bulunup mermer taşlar dikmişler. Hristiyanlığın yayılmasıyla bu tapınak ve diğerleri manastıra çevrilmiş, dağın adı değişmiş ve “Keşiş Dağı” olmuş. Uludağ‘da 120 civarında manastır olduğunu tespit edilmiştir.

Sonunda Zeus‘un mezarını bulurlar. Mezardaki eşyalar arasında Zeus‘un anılarını yazdığı bir defter vardır. Zeus’un anılarından yaşadıklarını, yalnızlığını ve aile içi iktidar mücadelesini, Orion Yıldızı’yla olan bağlarını öğrenirler. Ve kaçınılmaz olarak aralarında iktidar mücadelesi başlar.

Roman kahramanın kendiyle hesaplaşması ile başlayan bu fantastik bir öyküyü okurlar ilginç bulabilirler.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.