height="132" />
Pfizer-BioNTech Aşısının Yan Etkileri

Pfizer-BioNTech Aşısının Yan Etkileri

ABONE OL
Nis 23, 2021 04:15
Pfizer-BioNTech Aşısının Yan Etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısı adlı ve Avrupa Birliği’nde Comirnaty ve BNT162b2 olarak bilinen, Amerika Birleşik Devletleri’nde Pfizer ve Almanya’da BioNTech iki ilaç endüstrisi şirketi tarafından geliştirilen iki dozlu bir mRNA aşısıdır. Aralık 2020’de, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, 16 yaş ve üstü bireylerde acil kullanım için güvenilir olarak aşı yetkisi ve acil kullanım izni alan ilk COVID-19 aşısı olmuş ve şu anda 82 ülkede onaylanmıştır.

Bu mRNA aşısı, vücuda SARS-CoV-2 virüsünün yüzeyinde bulunan çıkıntılı başak proteinini oluşturmak için bir dizi talimat sağlayarak çalışır. Vücuttaki protein antijeninin varlığı; bağışıklık sistemini, vücudu virüsün kendisi tarafından gelecekteki enfeksiyona karşı savaşmaya hazırlayan antikorlar üretmesi için tetiklemektedir. Ancak aşı virüsü içermez ve enfeksiyona neden olamaz. Ek olarak; aşıdaki mRNA geçici bir molekül olduğundan ve DNA’nın depolandığı çekirdeğe girmediğinden, hücrelerin içindeki DNA’yı değiştirme kabiliyetine sahip değildir.

MRNA aşıları uzun yıllardır çalışılsa da, daha önce ki yıllarda hiçbir zaman insanlarda hastalığa karşı kullanım için onaylanmamıştır. Sonuç olarak, birçok insan bu aşının potansiyel bilinmeyen yan etkilerle ilgili endişelerini dile getirmiştir.

FDA’nın aşı bilgi formuna göre Pfizer-BioNTech aşısının tipik yan etkileri şunlardır: Yorgunluk, Baş ağrısı, Ateş, Titreme, Kas veya eklem ağrısı, mide bulantısı, ishal, şişmiş lenf düğümleri. Kişiler;  ayrıca enjeksiyon bölgesinde kol ağrısı, kızarıklık ve şişme gibi yan etkiler bildirmişlerdir. Bu yan etkiler genellikle aşının işe yaradığının ve bağışıklık sisteminden koruyucu bir tepkiye neden olduğunun işaretleridir.

Aşının her iki dozunu alan birçok kişi, belirtilerin ikinci dozdan sonra daha belirgin olduğunu bildirmiştir. Bununla birlikte, çoğu durumda, bunlar hafif ila orta şiddette olduğunu ve birkaç günden fazla sürmediğini bildirmişlerdir.

Nadiren de olsa, bireyler aşıya karşı hafiften şiddetliye alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. Şiddetli reaksiyonların veya anafilaksi semptomları şunlardır: nefes almada zorluk, yüz ve boğazda şişme, hızlı kalp atımı, döküntü, baş dönmesidir. Alerjik reaksiyonlarla ilgili özellikle endişe verici mRNA aşılarında bulunan bir bileşen, polietilen glikol adı verilen bir kimyasaldır.

Doğurganlık ile ilgili memelilerin plasentasında bulunan ve kısırlığa yol açabilecek sinsitin-1 adlı  proteine karşı, vücutta oluşan antikorların tepki vermesinin yol açabilme ihtimali, Covid 19 hastalarından alınan kan plazması ile sinsitin 1 in reaksiyona girmemesinin neticesi ile, olumsuz kanıyı bozmuştur. Bu nedenle;  hayvan çalışmaları da aşı nedeniyle doğurganlık kaybına dair herhangi bir net kanıt göstermemiştir.

Sağlıcakla kalın.

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/pfizer-vaccine-for-covid-19-what-are-the-side-effects Pfizer vaccine for COVID-19: What are the side effects?. Alıntılanma Tarihi: 21.04.2021

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.