DOLAR 32,3799 0.16%
EURO 34,9914 -0.28%
ALTIN 2.324,310,22
BITCOIN 22904932,13%
Elazığ
12°

KAPALI

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kripto Bitcoini gördünüz mü ?

Kripto Bitcoini gördünüz mü ?

ABONE OL
Nis 23, 2021 04:16
Kripto Bitcoini gördünüz mü ?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu nevi mevzularda yazmak adetim değildir, ancak uyanıkların ardına düşerek bulanık suda balık avlamaya çalışan acemi oltacıları basından okuyunca bir iki kelâm da olsa mevzuya dokunayım istedim.

Memlekette birileri maketten ev satıyor, kayıplara karışıyor…birileri karşılığı olmayan bir sanal pazarda/borsada kripto para alıyor satıyor ve havadan para kazanma adına yatırım yapmak isteyen  muhterisleri ardınca koşturuyor.

Ve bir gün bakıyorsunuz ardına şöhretlileri de katarak kandırmış bir kripto para şirketi, işlemleri, sistem bakımı yapılıyor gerekçesi ile askıya alıyor ve sonrası felaket…şirket yetkilisinin yur dışına çıktığı, telefonlara cevap verilmediği, mağdurların avukatlarının açıklamaları falan.

Haberlerden öğrendiğime göre Türkiye’de 40 civarında sanal para şirketi mevcutmuş. Borsa gibi çalışan bu şirketlerden biri gündeme Çiftlik bank gibi oturuverdi, eğer medyadan okuduysanız.

Efendim bu şirketin günlük işlem hacmi 1.5 milyar dolar açıklamaları…aylık 12 milyar dolar, yâ’ni 100 milyar Türk Lirası gibi haberler, bilgiler gündemde dolaşıyor !

Bu piyasaya yatırım yapmış 390 bin civarında mağdurun şimdi berhava olan paralarının peşine düştükleri haberleri…

Peki Bitcoin yatırımı yapan kişiler bu konuda ne kadar bilgi sahibi…Çok iyi reklamlar ve ünlü kişilerin buralara yatırım yapması mı kolay ve kısa sürede çok para kazanmak isteyen bilinçsiz yatırımcıyı bu tuzağa düşürdü !

Adı kripto değil mi bu paraların, yani gizli, yani görünmez…Yani varlığı meçhul !

○●○

Şu soruları sormadan edemeyeceğim…

Bir anda 1 bitcoinin fiyatını 50.000 TL’den 1 TL’ye düşmesi mümkün mü ? Evet…

Bunu engelleyecek mekanizma var mı ? Hayır…

Diğer kripto para cinsleri (…coinler) için de benzeri risk var mı ? Evet…

Bu “ coin” borsasının muhatabı kim ? Belirsiz…paranız bir gecede batarsa  hesap sorabilir misiniz ve kimden soracaksınız ?

Fiyat bir gecede sıfırlanırsa ne olur ?

Paranız pul, hayalleriniz havaya savrulan kül olur değil mi ?

○●○

Sanal alemde alınıp satılan, piyasa şartlarını bilinmeyen/kripto birilerinin belirlediği ve bilinçsiz yatırımcının parasını tokatlamaya yönelik bir organizasyondan öte bir şey değil gibi geliyor bana.

Bir nevi kumar !

Şimdi aklıma gelmiyor da değil, acaba havayla gelen havaya mı gitti…hani alın teri açısından !

Bilirsiniz; alın teri kültürümüzde önemli bir yere haiz ve biz büyüklerimizden herhangi bir iş yaptırdığınız kişiye işi bitince hemen anlaşma miktarı el emeği/göz nuru bedelini ödenmesi gerektiğini gördük, duyduk ve yaşadık.

Öyle bir zaman dilimini idrak ediyoruz ki; birileri asgari ücret ile kıt kanaat geçiniyor ve bir de üstelik hâline şükrediyor, isyân etmeksizin, gayret ediyorum amma Rabbim bu kadarını nasib etti diyor ve ekliyor rızkın kefili Allah’tır, gelecek olan zamanı gelince gelir ben gayret ettiğim müddetçe.

Bulanık suyun altında balık da vardır, oltanızı koparıp götürecek kendisini dahi görmeyeceğiniz mahlûkatta !

Dibi görünmeyen suya girilmez derlerdi büyüklerimiz…

○●○

Artık dolandırıcılık sanal alemde uygun ortam bulmuş, elde avuçta olanı vatandaş ele-avuca gelmeyen kriptoya yatırmış…sonrası pul ya da kül…

Bu benzeri durumlarda, belki çalışmadan kazanma hırsı yüzünden; paracıklar pul, kısa sürede köşe dönme, az koyup çokça kazanarak zengin olma hayalleri havaya savrulan kül olur değil mi ?

Geçmişte gerçek alemdeki dolandırıcılar, banka hortumcuları, bankerler, maketten ev satıp kaybolan şirketler, çiftlikbank gibi yaşanmışlıklar yetmemiş akıllanmaya demekki, ne diyelim…

Prof.Dr.Suat KIYAK

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.