DOLAR 32,3237 0.21%
EURO 35,1211 -0.03%
ALTIN 2.298,940,96
BITCOIN 2281671-0,73%
Elazığ
11°

PARÇALI BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

KAVAKLI: EKONOMİK SIKINTILAR HALKIN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ

KAVAKLI: EKONOMİK SIKINTILAR HALKIN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ

ABONE OL
Nis 19, 2021 17:40
KAVAKLI: EKONOMİK SIKINTILAR HALKIN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pandemi sürecinin olumsuz etkileri, yükselen döviz kuru, artan faizler, enflasyon ve büyük oranda ithal ham maddeye dayanan üretim girdilerinde artan maliyetler neticesinde oluşan aşırı fiyat artışlarına istinaden Elazığ Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) İl Başkanı Yasin Kavaklı açıklamalarda bulundu.

Kavaklı açıklamasında; hayat normale dönünceye kadar  iyileştirici adımların devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kavaklı’nın açıklamaları şöyle:

“Pandemi sürecinin olumsuz etkileri, yükselen döviz kuru, artan faizler, enflasyon ve büyük oranda ithal hammaddeye dayanan üretim girdilerinde artan maliyetler aşırı fiyat artışlarını beraberinde getirmiştir. Yaşanan sıkıntılar diğer taraftan istihdamda daralma olarak karşımıza çıkmaktadır. Verileri tartışmalı olsa da TÜİK rakamları, işsizlik oranlarındaki artışları ortaya koymaktadır. Kısa çalışma ödeneği uygulamasına son verilmesi ve işten çıkarma yasağının kalkacak olması, işsizler ordusunu daha da büyütecektir. Diğer taraftan açıklanan büyüme rakamları umut aşılasa da, bunların günlük yaşama yansımadığı, bir hakikat olarak karşımızda durmaktadır.

Kısıtlamalar, esnafın belini bükmüştür. Büyük gelir kaybına rağmen, aylık rutin giderleri eksiksiz bir şekilde devam etmektedir. Esnafın bunun altından kalkabilmesi için zorunlu ödemelerine yeni bir düzenleme getirilmelidir. Bu anlamda; aylık beyannameler ile birlikte tahakkuk eden vergiler, BAĞ-KUR ve SGK primleri, elektrik, su ve doğal gaz gibi sabit giderler ertelenmelidir. İşten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği revize edilerek yeniden devreye sokulmalı, işçi ve işveren katkılarıyla oluşturulan fonlardan destekler yapılmalıdır. Kira ve gelir kaybı destekleri devam etmeli, esnaf faizsiz kredilerle desteklenmeli, kredi borçları faizsiz olarak ertelenmelidir. Esnafın elde etmediği kazançlardan vergi almak adil bir yaklaşım değildir. Hayat normale dönünceye kadar bu iyileştirici adımların devam etmesi, sosyal devlet olmanın gereğidir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.