height="132" />
ERDOĞAN: “AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ EN BÜYÜK YATIRIMLARDAN BİRİ”

ERDOĞAN: “AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ EN BÜYÜK YATIRIMLARDAN BİRİ”

ABONE OL
Nis 2, 2021 21:20
ERDOĞAN: “AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ EN BÜYÜK YATIRIMLARDAN BİRİ”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM AK Parti Grup Toplantısı’na katılarak bir konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin enerji alanındaki en büyük yatırımlardan biri olduğunu kaydetti.

Akkuyu Nükleer Santrali’nin de Berat Albayrak’ın bakanlığı döneminde başladığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün Sayın Putin ile inşallah üçüncü reaktörün temel atma törenini yapacağız. Arkadan, birkaç ay sonra da dördüncü reaktörün temel atma törenine inşallah sıra gelecek” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali, yılın her günü, günün 24 saati çalışarak 4 bin 800 megavatlık kurulu gücüyle elektrik üretecektir. Bu tesis, tek başına ülkemizin ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak elektrik üretimi gerçekleştirecektir. Bu projenin asıl stratejik boyutu, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada kaynak çeşitlendirmesini sağlayacak olmasıdır” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin dünyada nükleer teknolojiye sahip ülkeler arasında yer almasını önemli bulduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk ünitesi 2023 yılında hizmete girmesi planlanan santralin üçüncü ünitesinin temel atma töreninin şimdiden hayırlı olmasını diledi.

Kalkınmanın temel altyapısı olan enerji konusunda, son 18 yılda gerçekten takdire şayan bir gelişme gösterdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye’nin toplam enerji kurulu gücünün; 96 bin megavatı geçtiğini, yerli enerji kaynaklarına dayalı kurulu gücü 19 bin megavattan 61 bin megavatın üzerine çıkardıklarını, yenilenebilir enerji kaynaklarını ise 12 bin megavat seviyesinden 50 bin megavata ulaştırdıklarını vurguladı.

Türkiye’nin geçen yıl kullandığı elektriğin yüzde 63’ünü yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiğine dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 13’üncü, Avrupa’da altıncı sırada yer alıyoruz.  Diğer yandan, ülkemizi bir enerji üssü hâline getirecek projeleri de birer birer hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda, TANAP ve Türk Akımı projelerimizi işler hâle getirdik. Azerbaycan’la birlikte, Avrupa enerji arz güvenliğinin önemli bir halkası olan, Trans-Adriyatik Boru Hattı Projesi’ni de tamamladık. Ülkemizin ilk Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Terminali’ni Aliağa’da 2016’da, BOTAŞ’a ait ikinci Yeniden Gazlaştırma Terminali’ni ise Dörtyol’da 2018’de devreye aldık. Türkiye’nin ilk derin deniz sondaj gemisi Fatih ile Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküp doğal gaz rezervi bulduk. Ülkemizin ikinci derin deniz sondaj gemisi Yavuz, göreve başladığı tarihten itibaren dört adet sondaj gerçekleştirdi. Üçüncü derin deniz sondaj gemisi Kanuni, Filyos Limanı’nda sondaja hazırlık çalışmalarına devam ediyor,  o da inşallah Nisan ayında sondaja başlayacak.”

KAYNAK: Cumhurbaşkanlığı

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.