height="132" />
POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?

POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?

ABONE OL
Nis 2, 2021 21:25
POLİKİSTİK OVER SENDROMU NEDİR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fazla kilosu olan kadınlarda daha çok görülen “Polikistik Over Sendromu”, çocuk sahibi olmayı zorlaştırabiliyor ancak tedavisi mümkün.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Kutlu, çocuk sahibi olmak isteyen kadınların yüzde 30-40’ında görülen polikistik over sendromunun; sağlıklı bir yumurtlamanın olmaması, adet düzensizliği, tüylenme şikayetleri ve kısırlık gibi sorunları da beraberinde getirdiğini, tedavisinde ise, sorunun yarattığı bu şikayetlere göre farklı yollar izlendiğini söyledi.

HORMONAL BİR BOZUKLUK
Polikistik Over Sendromu, yumurtalıklarda büyüyemeyen çok fazla yumurta birikmesiyle ortaya çıkan hormonal bir bozukluktur. Polikistik over sendromunun bir hastalık değil, doğuştan gelen bir özellik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tayfun Kutlu “Sorunun temelinde yatan ise insülin direnci ve dolayısıyla fazla kilosu olan kadınlar polikistik over sendromu açısından riskli grup içinde. Polikistik over sendromunun getirdiği tüm şikayetlerde, tedavi açısından ilk olarak fazla kiloların atılması için bir diyet ve egzersiz planı uygulanıyor. Hastadaki bu yaşam tarzı değişikliği ideal kiloya gelmeyi sağlamakla kalmıyor, tüylenmeyi de azaltıyor” dedi.

İLAÇ TEDAVİSİ MÜMKÜN
Tüp bebek aşamasına geçmeden önce iki basamaklı bir tedavi sürecinin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kutlu, “Hasta ideal kilosuna geldikten sonra, ilk basamakta yumurta üretimini sağlamaya yönelik ve genellikle 3 kür şeklinde planlanan bir ilaç tedavisiyle başlıyor süreç. Hastanın insülin direncini azaltan ilaçlar da bu aşamada tedaviye eklenebiliyor. Eğer tedavi sonunda yumurtlama olursa, hasta doğal bir ilişkiyle dahi gebe kalabilme şansı yakalıyor. Ancak yumurtlama sağlanamazsa bu kez tedavinin ikinci basamağına geçiliyor; yani iğne ve aşılama tedavilerine” ifadelerine yer verdi. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.