height="132" />
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

ABONE OL
Nis 2, 2021 22:02
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Her ne kadar kadının bir gün değil her gün hatırlanması gerektiğini savunuyor olsakta kadının sadece bir gün hatırlandığı günlerden biri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü …

Bir konu hakkında konuşabilmek ve yaşatabilmek için öncelikle bilgi sahibi olması gerektiğine inanıyorum, bireysellik dışınca milletçe yapmamız gerekende bence bu. Bu yüzden 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nasıl ortaya çıkmıştı bir bakalım.

ABD’nin New York kentinde bir dokuma fabrikası …Çok ağır çalışma koşulları , çok uzun iş günleri ve buna karşılık düşük ücretler . Koşulların her geçen gün daha da dayanılmaz hale gelmesi kadınların tahammül etmesini artık zorlaştırıyordu. Greve çıkma kararı alan kadınlar, taleplerini de açıkladılar daha iyi şartlarda çalışmak ve eşit işe eşit ücret istiyorlardı. Bu grev ABD’nin işçi eylemlerinin en önemlilerinden biri ve kadınların katılmasıyla büyük bir işçi dayanışması oldu .İlgili pek çok kaynakta yangın sırasında kadınların fabrikaya kilitlenmesi sebebiyle hayatlarını kaybettiğinden söz edilir .ABD tarihi belgelerinde en büyük kadın grevi olarak adlandırılan grev , Şubat 1910’da sona erer ve çoğu talepleri kabul edilir . Sadece bir şirket sözleşmeyi reddeder. Yaygının çıktığı Triangle Gömlek Fabrikası…

Peki bugün?

Bugüne bakarak değerlendirme yapıldığında karşılaştığımız tablo emek baz alınarak kazanılan hakkın tersi olarak yansıtılmakta her birimize …Günümüzde kadının sadece bedenen ön plana çıkarılması, sadece alışveriş tutkunu bir şekilde lanse edilmesi, üretimden çok tüketime eğilimli bir varlık olarak gösterilmesi hem toplumda erkekler kadar söz sahibi olması gereken kadınlarımıza hem de toplumumuza yapılan en büyük kötülüktür. Çeşitli kampanyalar düzenlenerek üretmeden sadece tüketime çağrılan kadınlarımıza yönelik olan bu seçenekler arasında kitaplar üzerine düzenlenen kampanyalar söz konusu değil hiç düşündünüz mü?

Çünkü;

Düşünen, sorgulayıp bilinçlenen kadın artık çeşitli şekillerde yönetebilecekleri bir kadın olmayacaktır. Kadını güçlenen toplum güçlenecektir .Bu durum Türkiye’nin ilerlemesini istemeyenler tarafından hiçte hoş karşılanmayacaktır.

Üreten kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.

MELİKE ALTUNTAŞ

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.