height="132" />
HAROĞLU KALESİ EFSANESİ: ZEHİR

HAROĞLU KALESİ EFSANESİ: ZEHİR

ABONE OL
Nis 2, 2021 22:05
HAROĞLU KALESİ EFSANESİ: ZEHİR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kral İşpuini kalenin inşası, yerleşimin ve ovanın nizamını sağlamak amacıyla bir müddet daha Kale’de kalmaya karar verir. Ancak çözmesi gereken ve kafasını karıştıran önemli bir sorun vardır. Eritia ve Arame’nin düğünündeki kadehten içilen içkinin Eritia’yı neden öldürdüğü, Arame’yi öldürmeyip aciz bir konumda delirterek zindana hapis olunmasını sağladığını araştırması, kale’nin ve halkının güvenliği için önem arz etmektedir. Çünkü; Urartu geleneklerinde evlenecek olan çiftlerin seremonisinde bağlılığın sembolü olarak aynı kadehten içilen içkinin, aynı ömür yolunda yürünecek bir hayatın sembolü ve nişanesi olarak kabul edilmektedir. Kral düğün töreninde olanların sadece tanrıların üstüne atılacak bir oyun olmadığını hissetmektedir. İşpuini; düğün hazırlıklarını yapan Tuşba muhafızlarından şöhretli Artin’i huzuruna çağırır. Bu ölümün nedenini sorar. Artin; Tanrı Haldi’nin bu birliktelikten hoşnut olmadığını verilen kurbanların yerine ulaşmadığını bunun nedeninin Ay tanrısı Şelard’ın, düğün günü Ay tutulmasından dolayı gözlerinin kapanmasının ve bu duruma iki başlı yılanın öfke kusmasından kaynaklandığını bildirir.

Bu işte bir iş olduğunu anlayan İşpuini bu anlatılanlara inandığını, Tanrı’nın işaretlerinin ve iki başlı yılanın Eritia ve Arame’yi cezalandırdığına inanmış gibi yapar. Ancak; hissiyatının öyle olmadığı bellidir ve muhafız Artin’i takip ettirmeye karar verir.

Artin; Kral’ın bu tahkimatını zaman geçmeden, bu oyunu planlayanlara anlatacaktır. Ve bu böyle de olur. Artin; gece karanlık bastığında Kale’den ayrılır. Artin’in arkasından bir atlı daha yola koyulur. Kral’ın görevlendirdiği casuslar Artin ve atlının arkasından onları takip ederler. Artin ile buluşmaya giden kişi, Usta Arame’nin yardımcısı ve yol arkadaşı Zerguni’dir.  Kral’ın casusları onlara görünmeden Kale’ye geri dönerler. Casuslar; ertesi gün Kral’a bu durumu anlatırlar. İşpuini; bu buluşmanın normal bir buluşma olmadığını anlamıştır.

Ertesi sabah; Zergüni ve Artin’in kale odalarının önüne muhafızları diker ve onları odalarından muhafızlar eşliğinde yaka paça aldırarak huzuruna getirirler. Kral; önce Artin’i konuşturmaya başlar ve başını yılanlarla dolu çukura doğru sarkıtarak doğruyu söylemesi için işkence ettirir.  Artin; gözlerindeki kırmızı korku ve dişleriyle sıktığı dudaklardan akan kanlarla her şeyi anlatacağını söyler. İnlemesi yeri göğü inletir. Ve gerçeği anlatmaya başlar:

Arame ve Eritia’nın düğün töreninde ki komplonun,  Zerguni tarafından planlandığını kendisinin bu emre uymaması halinde öldürüleceğini söylediğini anlatır. Bronz düğün kadehinin,törenlerin ruhuna uygun bir şekilde iki bölmeden yapıldığını, Eritia’nın yudumladığı kısma sinek mantarı zehrinden kuvvetli bir zehir karışımın karıştırıldığını, kadehin İki bölmesi arasında kılcal iğne ucu kadar bir delik olduğunu, Arame’nin içtiği kısma sadece akli dengeyi bozacak kadar zehrin içkiyle karışarak onu delirteceğini planladıklarını anlatır.

İşpuini; Artin’in herşeyi itiraf etmesi ile hemencecik, Zerguni’yi huzuruna getirterek Artin’in söylediklerini anlatır. Zerguni ise, bu söylenenleri reddetmez. İşpuini;  bu ihanetin nedenini sorar. Çünkü Zerguni, Arame’nin en güvendiği ve tüm inşa yeteneklerini ve sırlarını öğrettiği kişidir. İnsan en güvendiğinden en çok darbeyi yermiş. Bu kural; tarihin o dönemlerinde bile değişmeyen bir gerçekmiş. Zerguni, Arame’nin çok eski arkadaşı olduğunu, Tuşba’dan beri kralların en güvendiği ustası olduğunu, her ne kadar ona birçok ayrıntıyı öğretmiş olsa da, ikinci planda kalmayı artık çekemez olduğunu, kale inşaların da kralların gözdesi olmak istediğini ve bu nedenle bu planı uyguladığını anlatır. Cezası neyse çekmeye hazır olduğunu söyler. Arameyi öldürmemesinin sebebini de, yıllarca onun ünü ve şöhreti altında ezilmesinden dolayı, yavaş yavaş ölerek acı çekmesinin içini soğutacağını istemesinden kaynaklandığını söyler. Çünkü; kin, nefret ve kıskançlık nefsine işlemiştir.

Bu iki hainin cezasının verilmesi gerekmektedir. İşpuini, kale meydanında büyük bir ateş yakılmasının emrini verir. Meydana devasa ölçüde çam, ardıç ve meşe ağaçlarının odunları yığılır. Bu yığın ile büyük bir ateş yakılır.  Zerguni ve Artin ayaklarından ters olarak asılarak, bu büyük ateşe doğru indirilip kaldırılır ve cehennemim sıcaklığını hissedercesine yöresel ayinler eşliğinde yanarak can verirler.

Artık Eritia rahat uyuyacak, Arame bir nebze rahat edecektir.

Kral İşpuini ise artık dönüş hazırlıklarına başlamıştır.

Sağlıcakla kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ 

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.