DOLAR 32,3679 0.1%
EURO 34,9761 -0.32%
ALTIN 2.324,360,22
BITCOIN 2259627-0,69%
Elazığ

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

YA TUBTUB VE BONCUK’UN AHI ÇIKARSA!

YA TUBTUB VE BONCUK’UN AHI ÇIKARSA!

ABONE OL
Nis 2, 2021 22:11
YA TUBTUB VE BONCUK’UN AHI ÇIKARSA!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sosyal medyada gezinirken yapılan bir paylaşım beni derinden etkiledi. Elazığ Belediyesi Hayvan Hastanesi ve Geçici Bakım Evine bırakılan ev hayvanları, bir hafta sonra tekrardan teslim alındıklarında ortaya çıkan durum hiçte hoş bir durum değildi açıkçası.

Sosyal medya kullanıcısı Tuba Altun tarafından yapılan paylaşımı olduğu gibi paylaşıyorum. Buyurun hep beraber okuyalım. Paylaşımında şu ifadeleri kullanmış Altun:

“Kardeşim Ersin Altun’un kedisi Pamuk doğum yaptığında Tubtub ve kardeşi Boncuk dünyaya gelmişlerdi. 9 aydır kendi çocukları gibi bakıyorlardı. Evde birden çok kedinin bakımı zor olduğu için Tubtub ve Boncuk’ u Elâzığ Belediyesinin hayvan barınağına teslim etmelerini söyledim. Orada daha iyi olacaklarını düşündüm. Söylemez olaydım. Götürüp bıraktılar. Sonra abla biz dayanamıyoruz diyerek 1 hafta sonra almaya gittiler. Sepetin içinde iki kedimizi teslim aldık. Sağlam aldık diyerek de kâğıda imza attık. Eve geldiğimizde iki kedimizin de eskisi gibi olmadığını fark ettik. Boncuk patisini yere basamıyordu. Tubtub sadece yatıyordu. Sadece 1 hafta kaldılar orada. Veterinere götürüldü. Her türlü müdahaleye rağmen bugün kaybettik. Susuz kalmış ve enfeksiyon. Onlara Belediyenin barınağına götürmelerini söylediğim için kendimi suçlu hissediyorum. Nasıl bakıldıysa artık, yerinde duramayan Tubtub 1 hafta sonra öldü. Boncuk düzelmeye çalışıyor”

Peki, bu durumda suçlu kim?

O günahsızları Geçici Bakım Evine teslim edenler mi, Geçici Bakım Evi  çalışanları mı, yoksa bu Geçici Bakım Evini hayata geçiren Elazığ Belediyesi mi?

Hayvan beslemek hemen hemen herkese tatmini tarifsiz büyük bir zevk verse de ve hatta kedi beslemek dinimizce caiz olsa da yukarıda yaşanılan olay konuyu biraz daha derinlemesine düşünmemiz gerektiğini anlattı bize.

Evde birden çok hayvana bakmak zor olur düşüncesi ile “ nasıl olsa bakan birileri var”  diyerek Geçici Bakım Evine terkedilen kediler ne yazık ki bir hafta sonra alındıklarında hastalandıkları anlaşılıyor. Üstelik götürüldükleri veteriner hekim susuz kaldıklarını bu yüzdende enfeksiyon kaptıklarını söylüyor. Biri ölüyor diğeri ise hala yaşamak için mücadele ediyor.

Sormak istiyorum.

Acaba yapılan bu Geçici Bakım Evi Elazığ sokaklarında hayatta kalmaya çalışan, açlık ve hastalıklarla karşı karşıya olan kimsesiz sokak hayvanlarının sadece toplumdan uzak tutulması amacıyla kapatılacağı bir yer olarak mı görülüyordu şimdiye kadar?

Bu Geçici Bakım Evinde tutulan hayvanların iyi koşullarda yaşatılması, sağlık, beslenme, temizlik ve tutulma koşullarının iç hukuk kuralları ve uluslararası standartlarla uyumlu biçimde sağlanması gerekmiyor muydu?

Bu yükümlülük elbette ki bu Geçici Bakım Evini yapan Elazığ Belediyesi’ne aittir!  Bu Geçici Bakım Evi  sadece hayvanların hayatta kalabileceği yaşam koşullarının sağlanması gereken bir yer olarak düşünülemez. Çünkü burası aynı zamanda travma sonrası stres bozukluğu yaşayan, terkedilen, şiddet gören, tecavüze uğrayan, hasta, sakat özel bakıma muhtaç hayvanların da barınmak zorunda oldukları bir yerdir. Bu nedenle fiziksel tedavilerinin yanı sıra, psikolojik olarak da rehabilite edilmeleri, iyileştirilmeleri gereken yerler olarak görülmeli ve buna uygun davranılmalıdır. Geçici Bakım Evinde yaşayan hayvanların evlerimizdeki kedi ve köpeklerimizin duyduğundan “fazla” sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duydukları unutulmamalıdır.

Bir daha böylesine üzücü olayların yaşanmaması dileği ile.

Saygılarımla…

Murat AT

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.