height="132" />
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?

ABONE OL
Nis 2, 2021 22:14
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR, NE DEĞİLDİR?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi temelinde düzenlenen Ev içinde ve ev dışında kadına yönelik her türlü şiddeti ortadan kaldırmayı amaçlayan ve adını düzenlendiği il olan İstanbul’dan alan sözleşmedir.

Şiddetin tanım ve kapsamı ilk akla geldiği gibi sadece fizyolojik şiddeti kapsamıyor elbette. Fiziksel şiddet uygulamanın yanı sıra maruz bırakılan psikolojik şiddet ve yine kişiyi ekonomik özgürlüğünden yoksun bırakmakta şiddetin ne olduğuna dair konuşulması gereken alt başlıklar.

İşte İstanbul Sözleşmesi yukarıda belirtmiş olduğum insana ve dahi kadına yönelik davranışların yaşanmaması ve insanın en temel hakkı olan yaşama hakkının elinden alınmaması için uygulanması hayati önem arz eden bir sözleşme.

Adı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi savunulanın aksine Aileyi Yıkmayı değil güçlendirmeyi amaçlamaktadır.

Peki Amacı Kadını ve Aileyi Koruyup Güçlendirmek olan İstanbul Sözleşmesi Kimleri Niçin Rahatsız ediyor?

Ataerkil yapıyı savunarak erkekliğe tanıdığı imtiyazı koruma yönünde bir çaba gösteren muhafazakâr kesim. Çünkü kadın eşit olup kendi haklarına kavuştukça kadın üzerindeki biat kültürü, kontrol gidecek demektir. Kadının ve kadın hayatı üzerindeki bu kontrolü kaybetmek istemeyenler İstanbul Sözleşmesi’nin karşıtlarıdır.

Kadın kendi bedeni ve yaşantısı hakkında söz sahibi olan tek kişidir. Söz Konusu olan İstanbul Sözleşmesi kadının onurudur . Erkek egemen toplumun vicdanına bırakılamaz.

MELİKE ALTUNTAŞ

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.