DOLAR 32,3374 0.23%
EURO 35,0928 -0.11%
ALTIN 2.292,290,67
BITCOIN 22762370,82%
Elazığ

PARÇALI BULUTLU

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

ORMANLAR ve SU ARASINDAKİ ÖNEMLİ İLİŞKİ

ORMANLAR ve SU ARASINDAKİ ÖNEMLİ İLİŞKİ

ABONE OL
Nis 2, 2021 15:50
ORMANLAR ve SU ARASINDAKİ ÖNEMLİ İLİŞKİ
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dünyada sudan daha hayati olan çok az kaynak vardır.İster içme suyu olsun, isterse evlerimizde banyo yapmak ve bulaşıkları temizlemek için olsun, suya ihtiyacımız olmadığını ve kullanmadığımız bir gün dahi bulunmaz. Ortalama bir insan günde yaklaşık 80-100 litre su kullanıyor. Birçoğumuz için, evlerimizde temiz içme suyuna ve akan suya erişimin olması kabul ettiğimiz bir gerekliliktir. Oysa Birleşmiş Milletler’e göre, dünya nüfusunun yüzde 85’i gezegenin en kurak yarısında yaşıyor ve 783 milyon insanın temiz suya erişimi bulunmamaktadır.

Bu arada suya ihtiyaç duyan tek insanlar değiller.Hayvanlar da temiz suya ihtiyaç duyarlar ve yüksek geçirgen cilde sahip farklı kurbağa türleri gibi birçok tür için su kirliliği yok olma anlamına gelebilir. .

Temiz suya erişimin kaybı ve su kaynaklarının kirlenmesi, kısmen ormansızlaşmadan kaynaklanmaktadır Su mevcudiyeti ormanların sağlığı ve orman sakinleri üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir, bu da ormanlar ve su arasındaki ilişkinin önemini gösterir. Ağaçların bünyeleri yüzde 50’den fazla sudan oluşur ve büyümek ve sağlıklı kalmak için sabit bir kaynağa ihtiyacı vardır. 30 metre uzunluğundaki sağlıklı bir ağaç, topraktan 11.000 litre su alabilir ve tek bir büyüme mevsiminde tekrar oksijen ve su buharı gibi havaya bırakabilir. Suyu, kıllarına benzer küçük köklerini kullanarak “içer”. Topraktan gelen su köklerine girer ve ağacın gövdesini yapraklara kadar taşır.

Yazının tamamını okumak için TIKLAYINIZ

Kaynak: Ayhan KÜYÜK

LİNK:https://turkiyeyabanhayati.org/blog/detail/ormanlar-ve-su-arasindaki-onemli-iliski

NOT: Bu yazı Türkiye Yaban Hayatı  Dergisi sitesinden özel izinle alınıp yayınlanmıştır.

Türkiye Yaban Hayatı Dergisi resmi site adresi:

https://turkiyeyabanhayati.org/

TÜM YAZILARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.