height="132" />
ASKIDA MEYVE-SEBZE: KÜÇÜK AMA DEĞERLİ BİR PROJE

ASKIDA MEYVE-SEBZE: KÜÇÜK AMA DEĞERLİ BİR PROJE

ABONE OL
Nis 2, 2021 15:47
ASKIDA MEYVE-SEBZE: KÜÇÜK AMA DEĞERLİ BİR PROJE
0

BEĞENDİM

ABONE OL

MHP lideri Sayın BAHÇELİ, Askıda Ekmek kampanyası başlatıyorum dediğinde kıyamet kopmuştu. Askıda iktidar vs. Bu konuyu siyaseten konuşmuyorum, Sayın Bahçeli’nin belki de en çok hoşuma giden fikirlerinden biriydi. Başka beğenecek fikir bulamadın mı, bu basit fikri mi beğendin diyenler aranızda yok değildir mutlaka. Olabilir. Ancak tarihi çok eskilere dayanan bu geleneğin tekrardan zikredilmesi bence anlamlıydı. Kim ne derse desin. En azından sosyal devletin küçük de olsa  anlamlı ve derin bir parçasıydı. Belki de fakirliğin, fakirleşmenin, ihtiyacın, yardımlaşmanın ve birlikteliğin küçük bir anahtarı gibiydi.” Ekmeğe”, “Kutsala “uzanan yüce bir buğdaylaşma, kardeşlenme, öze dönme, daneye, ekmeğe dönme hareketiydi. Anlayana.

Geçen gün sosyal medya da gezinirken, aklımda olan ve özellikle belediyeler tarafından yapılması gereken basit ve küçük bir projenin, zaman zaman maalesef zaman zaman “GAVUR” diye horlanan insanlar tarafından (ABD) uygulandığını görünce bu fikri projeyi sunmak istedim. Yurt dışında yapılan ve market ziyaret eden ailelerin çocuklarına göz hakkı olarak ücretsiz meyve dağıtımını içeren bu uygulama oldukça güzeldi.

Bu proje ülkemizde nasıl uygulanabilir? Basit. Belediyelerin bağ, bahçe sahipleriyle konuşup, örneğin kayısı üreticisine ürününün belli miktarını hibe edebilir misin? sorusuna alacağı yüksek ihtimalle olumlu olacak cevaba göre, belediye araçlarını göndererek hibe edilecek ürünleri toplatması ve o dönemin ürünü ne ise gerek “Kayısı günleri”, gerek “Domates günleri” gibi etkinliklerle ücretsiz olarak halka meyve sebze dağıtılması esasına dayanabilir. Bu etkinliklerde de gerek çocuklara yönelik ve gerekse yetişkinlere yönelik kitap dağıtım etkinlikleriyle de kültürel bir şölenle bu etkinlik taçlandırılabilir.  Bu faaliyetlerde döngü şu şekillerde de sağlanabilir.

*.Belediyeler; hazine arazilerini kiralayarak bu üretimleri kendi imkanları ile yapıp halka ücretsiz meyve ve sebze dağıtabilir. Kendi üretim bahçelerinde “Milli eğitim Okulları” ile  “Öğrenci Üretime Katılıyor” etkinlikleri düzenleyip hayatında dalında meyve sebze görmeyen çocuklara öğretici ve üretici “Doğa Etkinliği” sunabilir.

*.Muhtarların organizasyonu ile yapılacak ürün toplama faaliyeti sonrası,  belirli bölgelerde bu ürünlerin dağıtımı yapılabilir. Bu alanlar; market, pazar yeri,  bakkallar, okullar, hastahane girişleri ve kantinleri gibi alanlar olabilir. En iyi organizasyona önderlik eden muhtar, en iyi hayrı yapan üretici için “Onurlandırıcı” bir ödül verilerek bu etkinlik teşvik edilebilir.

*.Belediyeler ürün aldıkları bahçe sahiplerine yardım olarak, belediye araçları ile hayvan gübresi, organik gübre (leonardid) dağıtımı, şehirde yaşayan bahçe sahiplerinin bir yakınının 1 yıllık su parasını almama, eğer mümkünse 1 yıllık sulama suyu elektriğinin en az yarısının,  elektrik dağıtım şirketleri tarafından alınmamasının sağlanması gibi teşviklerde yapılabilir. Bu sayede çiftçilere de bir nevi “sosyal  yardım” yapılmış olur.

*.Hayr yapacak bahçe sahiplerinin ürünlerinin direkt marketlere daha iyi ücretle direkt satışının yapılması için belediyeler aracılık yapabilir. Belediyeler küçük işletmelerin yani “Bakkalların” canlı kalmasını sağlamak için belirli dönemlerde “Hayır bakkalı” adı altında etkinlikler düzenleyip bu bakkallarda dağıtılacak ürünler kadar belirli miktarlarda, bakkallara katkı veya etkinlik bakkallarına hazine arazilerinde üretilecek belediye meyve ve sebzelerinden belirli bir miktarda ücretsiz yardım edilebilir. Böylelikle hayr, hayrı çekmiş olur.

*.O şehirdeki büyük işadamlarının en az yılda bir kere bu etkinliğin organizasyonuna katkıda bulunması sağlanılabilir.

*.Etkinliğe katkıda bulunan çiftçilere, fide/ fidan desteği yapılabilir.

*.Birçok meyvenin bahçe sahipleri tarafından dökülmesine rağmen toplanmadığı bilinmektedir. Birçok bahçe sahibi ürününü toplamaktan imtina etmektedir. Bunun gibi bahçeler tespit edilerek bu bahçelerinin budama, aşılama, arazi sürümü ve çapalanması, ilaçlanması gibi faaliyetlerine yardım edilerek, ürün verme döneminde de toplanılan belirli miktarda ürünün hem halka kazandırılması, hem de bahçe sahibinin kullanımına sunulması sağlanabilir.

*.Ülkenin farklı bölgelerinde bulunan ürünlerden o bölgenin insanlarının da karşılıklı faydalanması için “Meyve-Sebze Kardeşliği” yapılabilir. Örneğin; Adana’da portakal üreticisi “Portakal, mandalina” Baskil de ki kayısı üreticisi “Kayısı” göndererek bu kardeşliği iller arasında taçlandırabilir.

 Hay di o zaman;  “Dünya Askısına Bir Hayır Poşeti de Biz Asalım

 Sağlıcakla kalın.

 TEŞEKKÜR: Yazı için çizim yapan çok değerli abim YILMAZ KARSLIOĞLU’na teşekkür ederim.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.