DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 2035722-0,66%
Elazığ
26°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

   
   
MARS’da YAŞAM

MARS’da YAŞAM

ABONE OL
Nis 2, 2021 13:05
MARS’da YAŞAM
0

BEĞENDİM

ABONE OL
 

Kızıl gezegen olarak bilinen MARS; güneşe en yakın olan dördüncü gezegendir. Dünyaya yaşamın, MARS’tan geldiği sanılmaktadır. Uzay keşifleri içerisinde MARS gezegeni, önemli yer tutmaktadır. NASA tarafından; 1994 yılında başlatılan MARS keşif programı çerçevesinde gezegenin keşfine yönelik önemli adımlar atılmaktadır. İnsanların MARS’ı keşfetmesinin birkaç stratejik, pratik ve bilimsel nedeni vardır. Bunların arasında MARS’ın güneş sistemindeki en erişilebilir gezegendir.

Ek olarak; MARS’ı keşfetmek, muhtemelen yaşamın kökeni ve evrimi sorularını yanıtlama fırsatı sağlar ve bir gün insanlığın hayatta kalması için bir hedef teşkil edebilir. NASA; bir gün MARS’a insan gönderme beklentisiyle, insanların inmesi için uygun zeminler ve alanlar aramaya başlamıştır. Astronotların MARS’a inmesine, yaşamasına ve çalışmasına izin verecek kaynakları da sağlayacak yüksek bilimsel değere sahip yerler en önemli ve öncelikli konular içerisinde olmuştur.

Su ve oksijen gibi yerel olarak elde edilebilecek doğal kaynaklar, insanların MARS’ı keşfetmesi için çok önemlidir. MARS’ın yüzeyindeki buzullardan (yüzeyin altına gömülü), atmosferden veya hidratlanmış minerallerden suyun elde edilebileceği düşünülmektedir. Oksijen, MARS’ın atmosferinin çoğunu oluşturan karbondioksitten üretilebilir. NASA; MARS keşifleri için bu yıl oksijen üretimi teknolojisini test etmek için bir alet (MOXIE) geliştirmiştir. Son yapılan çalışmalarda MARS’ın güney kutbunda buzul altı göllerin varlığına yönelik deliller bulunmuştur (Reid, 2020). Bu göllerin toplam yüzey alanının Almanya’nın yüzölçümünün 1/5’i kadar olduğu iddia edilmektedir (Lauro et al., 2020). Çin tarafından gönderilen 2021 yılında yüzey araştırmaları yapacak TİANWEN-1’in göndereceği yeni bilgilerin bu konuda ki soru işaretlerini gidereceği sanılmaktadır (Resim 1.). Roma Üniversitesi’nden gezegen bilimci Elena PETTİNELLİ MARS’da çok miktarda suyun olabileceğini iddia etmektedir (Resim 2). MARSIS adlı radar cihazının göndermiş olduğu dalgalar yer altı malzeme katmanlarından gelen yansımaları değerlendirerek bu kanıya varmıştır.

 

Resim 1. TİANWEN-1’in Görkemli Törenle Mars’a Yolculuğu.

Resim 2. İtalya Uzay Ajansı’ndan Elena PETTİNELLİ’nin MARS’da Sıvı Su Gölü Keşfi Açıklaması.

Teknoloji dehası Elen MUSK tarafından organize edilen ve 2024 yılına kadar yetiştirilmesi beklenen uçuşlarla MARS’a yolculuğun başlanması planlanmaktadır. Günde üç uçuş yapılması planlanan gezilerin bir ileri aşamasının MARS’da koloniler kurmak olduğu varsayılmaktadır.

MARS ile ilgili ABD dışında, Rusya, BAE ve Çin; Mars araştırmaları için çalışmalarını hızlandırmış ve uydularını peşpeşe göndermeye başlamıştır. NASA 2018 yılında MARS’ın yüzeyine INSIGHT isimli aracı indirerek bu gezegenle ilgili detaylı bilgilere ulaşmış ve arşivlemiştir. Yine NASA tarafından yeni dizayn edilen; SEBAT adlı adlı robotun inişi gerçekleştiğinde MARS ile ilgili birçok yeni bilgiye ulaşılabilecek. Bu aletin MARS yüzeyine inme tarihi 2021 yılı olarak öngörülmektedir.

Bakalım kızıl gezegenden gelecek bilgiler geleceğin kolonilerinin şekillenmesinde ne gibi işlevler ifa edecek. Bu süreçte umarım ülkemizde en kısa zamanda yer alır.

Sağlıcakla kalın.

Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN

Fırat Üniversitesi

Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi

Literatür

Lauro, S. E. et al., 2020. Nature Astron. https://doi.org/10.1038/s41550-020-1200-6 .

Reid, T., 2020. New evidence for subglacial lakes on Mars. Nature Italy news.

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.