height="132" />
TARİHİMİZİN HAZİN BİR SAYFASI: ÇAKA (ÇAKAN) BEY

TARİHİMİZİN HAZİN BİR SAYFASI: ÇAKA (ÇAKAN) BEY

ABONE OL
Nis 2, 2021 12:35
TARİHİMİZİN HAZİN BİR SAYFASI: ÇAKA (ÇAKAN) BEY
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çaka Bey, Anadolu’nun Fethi için Sultan Alparslan tarafından görevlendirilen beylerden biriydi.

1078 de Bizans’a esir düşer. Bilahare yiğitliğini ve kabiliyetlerini göz önüne alan imparator 3. Nikifonus; onu Saray’ına alır. Ancak bu dostluk uzun sürmez; Çaka Bey Saray’dan ayrılır ve İzmir’e gider. İlk Türk denizcisi olur, ilk Türk tersanesini kurar ve 50 parçalık bir donanma kurar. Kısa zamanda Ege kıyılarına hakim olur.

Bizans’ı fethetmek üzere Balkanlardaki Peçenek Türkleri ile ittifak yapar. Kendisi denizden, Peçenekler karadan Bizans’ı kuşatacaklardır. Öylede olur. Ancak Bizans ile anlaşık olan Kuman- Kıpçak Türkleri Peçeneklere saldırır. Ve büyük sayıda Peçenek Türk’ü katledilir. Çaka Bey geri döner.

Çaka Bey,in fütuhat ruhu ve enerjisi sadece Bizans’ı rahatsız etmemektedir.

Ondan rahatsızlık duyan bir başkası ise; Malatya seferine hazırlık yapan damadı I. Kılıçarslan’dır. Anadolu’da gözü olan Çaka Bey’den çekinmektedir. Ve Kılıçarslan kayınpederini bir ziyafete davet eder ve Çaka Bey’i öldürür.

ANA FİKİR : Çaka Bey, Kılıçarslan, Peçenek ve Kuman-Kıpçak Türkleri tek bir hedef ve bayrak altında bir araya gelselerdi; hiç şüphesiz Bizans, Balkanlar ve Anadolu XI. Yüzyılda Türk Yurdu olmuşlardı.

Saygılarımla…

YAVUZ KUZGUN
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.