Üniversitelerin akademik performansını özetleyen URAP verilerine göre en iyi devlet üniversiteleri sırlamasında ilk 3 üniversite sırası ile; Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi oldu.
Fırat üniversitesi Türkiye’deki üniversiteler sıralamasında 24. sırada. Bu sıralama; aynı zamanda Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Üniversitelerin de ise 2. sıraya tekabül ediyor. Bölgede sıralamada, 1. sıradaki üniversite ise genel sıralamada 14. Sıra ile Atatürk üniversitesinde. Clarivate Analytics/InCites indeksine göre oluşturulan akademik performans kriterleri bu sıralama için geçerli ölçüt.
Üniversitelere verilen toplam ödenek miktarı ise 2021 yılı için 45,3 milyar lira. Fırat Üniversitesi’ne ise 691 Milyon 867 bin TL ödenek ayrıldı. Yurt dışında ise devlet üniversiteleri tarafından desteklenen Münich Teknik Üniversitesinin ödeneği 15 milyar 214 milyon lira. Türkiye’deki üniversitelere verilen toplam desteğin yaklaşık 1/3 ü 1 üniversiteye ayrılan ödenek. Bu üniversite global dünya sıralamasında 50. Sıralamada. Araştırmaların pratiğe yansıması ve teknolojiye dönüşümü üst seviyede.
Üniversitede ki öğrenci sayısı 40.000. Bu öğrencilerin % 30’u diğer ülkelerden geliyor. Girişimci üniversite modelinde ve bu üst düzeyde destekleniyor. Ne kadar yabancı öğrenci, o kadar kalkınma. Üniversite sürekli olarak teknoloji ve araştırma açısından yabancı üniversitelere anlaşma imzalamaktalar. Üniversite kendi içinde burs programları ve yüksek bütçeli proje çağrıları ve yurt dışında kendi alanında uzman olan araştırmacıların üniversite içerisinde kısa süreli bilimsel ziyaretler yaparak, birikimlerin üniversiteye aktarımını sağlayan bir sistem geliştirmekteler. Aynı zamanda üniversitede Bilim adamları bilim adamları ile buluşuyor etkinliklerinde haftalık olarak üniversitenin önemli bilim adamları tarafından seminerler veriliyor.
Üniversitede yakın zamanda verilecek haftalık seminerlerden birini incelediğimde; Prof. Dr. Gordon Cheng (TUM Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği) tarafından Nöromühendislik yaklaşımı ile Önemli problemleri Çözmek: Hassas ve güvenli robotlar konusunda seminer verildiğini görüyorum. Prof Cheng’in özgeçmişini incelediğimde eğitimini Avustralyada alan, Avustralya’da sistem mühendisliğinde doktorasını tamamlayarak, Japonya’da Gelişmiş Telekomünikasyon Araştırma Enstitüsü’nde İnsansı Robotik ve Hesaplamalı Sinirbilim Departmanını kurup ve yöneten, 2007’den 2008’e kadar Japonya Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Enstitüsü’nde ve “Hesaplamalı Beyin” projesinden (2004-2008) sorumlu, Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansı’nda proje yöneticisi, . 2010 yılından bu yana, TUM’da bilişsel sistemler konusunda araştırma ve öğretim üyeliği görevlerini dürdürmekte. Yani üniversite yabancı uyruklu öğretim üyelerinin de cazibe merkezi. Aldığı en önemli ödüller;
İnsansı Robotik Sistemler ve Neurorobotics Katkıları için IEEE Üyesi (2017)
IEEE Gennai Madalyası (2007)
Mükemmeliyet Merkezi (COE) Üyesi (2000)
Bilim ve Teknoloji Ajansı (STA) Üyesi (1998)
Cheng ve arkadaşlarının son yıllarda yapmış oldukları bir araştırmadan bahsederek araştırmaların derinliğine kısaca bir göz atalım. Araştırmada dizayn edilen robotlarda suni robot derisi dizaynı yapılarak insana benzer tepkilerin verilmesine olanak sağlayacak bir sistem geliştirmek. Konum, hız ve kuvvet verecek modülleri yöneterek robotun daha işlevsel hale gelmesini sağlamak (Cheng et al., 2019). Bu araştırmada yer alan tüm araştırmacılar uluslararası işbirliğiyle birlikte çalışan” The Institute of Electrical and Electronics Engineers” ya da kısaca IEEE, elektrik, elektronik, bilgisayar, otomasyon, telekomünikasyon ve diğer birçok alanda, mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan bir grubun üyeleri. Yani araştırmalarda uluslararası işbirliği üst seviyede.
Bu sadece uluslararası bilim adamlarının büyük ödenekli bu üniversitedeki yaptığı çalışmaların görünen yüzü. Çalışma sonucu teknoloji kazanıyor. Kazanılan teknolojinin dönüşümü verilen ödeneklere olumlu yansıyor.
Yine “Bilim adamları bilim adamları ile buluşuyor” etkinliğinde konuşmacı olarak katılacak bir diğer araştırmacı Biyomekanik konusunda uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Oliver Lieleg. Prof Lieleg; biyomedikal ve biyoyeknoloji uygulamalarını birleştirerek kontakt lensler üzerinde önemli çalışmalar yürütmekte. Prof. Harward üniversitesinde eğitim ve araştırmalarının bir kısmını yürütmüş bulunmakta. Sayısız ödülle teknik üniversiteye birçok başarılı çalışma katkısı yapan bir bilim insanı. Bu küçük örnekler Münich Teknik üniversitesinin ödeneklerinin geri dönüşümünü yansıtan buz dağının görünen yüzleri.
Üniversitenin yapmış olduğu araştırmaları aşağıdaki yıllık rapor metninde daha detaylı inceleyebilirsiniz.
https://mediatum.ub.tum.de/doc/1559849/1559849.pdf
Bilimle kalın.
Prof.Dr.İNANÇ ÖZGEN
Fırat Üniversitesi
Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi
Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ
Literatür
Cheng, G., Leon, E. D., Bergner, F., Olvera, J.R.G., Leboutet, Q., and P. Mittendorfer, 2019. A Comprehensive Realization of Robot Skin: Sensors, Sensing, Control, and Applications. Proceedings of the IEEE. Vol 107: No: 10: 2034-2050.
ULUSAL
2 gün önceGÜNDEM
4 gün önceGÜNDEM
8 gün önceULUSAL
9 gün önceULUSAL
10 gün önceULUSAL
15 gün önceGÜNDEM
15 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.