height="132" />
SAĞLADIĞINIZ HAKSIZ KAZANÇLAR ZEHİR ZIKKIM OLSUN

SAĞLADIĞINIZ HAKSIZ KAZANÇLAR ZEHİR ZIKKIM OLSUN

ABONE OL
May 13, 2023 11:58
SAĞLADIĞINIZ HAKSIZ KAZANÇLAR ZEHİR ZIKKIM OLSUN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ülkemiz üzerine oynanan oyunlar, ABD’nin baskısı, döviz dalgalanması, ekonomik belirsizlik ve bunların akabinde her şeye gelen zamlar ülke gündemini son zamanlarda en çok meşgul eden konular…

FIRSATÇILARA GÜN DOĞDU

Bu konuların yanı sıra son günlerde Ulusal haber kanallarının gündeme aldığı bir konu daha var ki o da; bütün bu konuları kullanarak “Kesemi nasıl doldurabilirim” diye düşünen fırsatçılar…

Maalesef yaşananlar sıkıntılı günler birilerinin işine yaradı. Ülkede oluşan krizi kendi açılarından fırsata çevirerek insanları aldatan fırsatçılara gün doğdu…

KARABORSA GERİ Mİ GELİYOR?

Daha birkaç ay öncesine kadar tıklım tıklım dolu olan mahalle marketlerinin rafları sanki eskisi gibi dolu değil…

Bunun yanı sıra fabrika ve malzemecilerin son dönemde zikrettiği tek söz, “Fiyat listeleri geçersizdir. Fiyatlar anlık değişiyor, müşterilerinize fiyat vermeden önce arayıp fiyat teyidi yapın.”

 

Küçük esnaf iş yapmaya, ürün satmaya korkar oldu. “Sattığım ürünü tekrar alıp yerine koyabilir miyim?” endişesi taşıyor.

Bu garip durum karşısında ise aklımıza bazı sorular geliyor. Acaba fiyat değişimi hakikaten oluyor ve her sektör bu değişimden etkileniyor mu? Sürekli fiyat değişiminden dolayı ürün, malzeme vs. alınamıyor mu? Yoksa ürünler daha pahalı fiyata satılmak için depolara mı zulalanıyor?

Gerçekten İyice şüpheci olduk… Dolarla alakası olsun olmasın tüm ürünlerin bir anda fahiş bir şekilde zamlanması ve anlık fiyat değişimi karşısında ne söyleyeceğimizi şaşırdık.

Evet, dolar 4,5 TL’den 7,5 TL’ye kadar çıktı. O dönemde zaten zam uygulandı. Ama uzun bir zamandır 6,5 TL civarlarında seyrediyor. Bu durumda sabah, akşam yapılan zamların adını ne koymamız gerekiyor?

HEM ALENİ, HEM DE GİZLİ ZAM…

Vatandaş ürünlere uygulanan aleni zammın dışında bir de gizli zamla karşı karşıya…

Döviz kurundaki dalgalanma özellikle halkın en zaruri ihtiyaçlarını karşıladığı marketlerin raflarına değişen oranlarda zam olarak yansıdı.

Bunun yanı sıra bazı markalar gramajı düşürüp fiyatı arttırarak bir de gizli zam yoluna gitti.

Muhtemelen hiç birimiz bu güne kadar aldığımız ürünleri tartıp üzerinde yazan gramajla aynı olup olmadığını kontrol etmemişizdir. Aklımızın ucundan bile geçmemiştir. Çünkü halkımızın çoğunda insanlara güvenme özelliği var. Maalesef son günlerde yoğunlukla uygulanan bu gramaj oyunu karşısında insanımızın şeytani zekâsına bir kez daha tanık olmuş olduk…

 

Şimdi bu durum; fırsatçılık, dolandırıcılık, vicdansızlık, haksız kazanç değil de nedir?

Ey, Allah’tan (CC) korkmaz, kuldan utanmazlar… Ne yapalım? Bundan sonra yanımızda tartı aletiyle mi gezelim? Sağladığınız haksız kazançlar zehir zıkkım olsun mu diyelim. Nasıl olsa bir dolar dalgalanması sözünü öğrendiniz. Sabah işyerini açın ne de olsa el mahkûm gelip alacaklar diye düşünerek zamları yapın… Nasıl olsa hesap soran yok diye düşünün. El insaf…

HESAP SORULACAK…  

Evet, hiç kimsenin elde ettiği haksız kazanç yanına kalmayacak…

Ticaret Bakanlığı’nın “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılması, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alındı.

Söz konusu düzenlemeyle Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulunca gerekli denetimler yapılacak, bu yöndeki uygulamalar hızlıca tespit edilecek ve gerekli yaptırımlar uygulanacak.

Böylelikle girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenlerle ilgili etkin bir gözetim sağlanacak.

Görüldüğü üzere Ticaret Bakanlığı konuya el koydu. Gerekli denetimler yapılacak. Bizler vatandaş olarak Devletin gariban halktan vergi toplarken göstermiş olduğu hassasiyetin aynısını bu konuda da göstermesini bekliyoruz.

Eğer ki bu tür firmaların tespit edilip öyle 3-5 kuruş değil aklı başında miktarlarda cezalandırıldığını duyarsak işte o zaman Devletin her zor durumda yanında olan vatandaşına sahip çıktığını ve hakkını koruduğunu anlamış olacağız.

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.