DOLAR 32,3476 0.29%
EURO 35,1590 0.07%
ALTIN 2.301,321,06
BITCOIN 23085453,64%
Elazığ
10°

AZ BULUTLU

19:29

AKŞAM'A KALAN SÜRE

ÇÖPLERİMİZİ DE FİLEYE Mİ KOYALIM?

ÇÖPLERİMİZİ DE FİLEYE Mİ KOYALIM?

ABONE OL
May 13, 2023 11:57
ÇÖPLERİMİZİ DE FİLEYE Mİ KOYALIM?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Duymayanınız yoktur… Çevrenin korunmasına yönelik yasa tasarısı Mecliste kabul edildi.

Yasaya göre 2019 yılı itibari ile plastik alışveriş poşetleri ücretli olacak. Teklifte yer alan bilgilere göre market ve pazar poşetleri 25 kuruş karşılığında tüketiciye satılacak. Çevre ve şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen ücret her yıl güncellenecek ve tüzüğü ihlal eden satış noktalarına ceza uygulanacak.

Toplanan para ne mi olacak? Poşetlerden alınan ücretler Maliye Bakanlığı’nda toplanarak çevre için kullanılacakmış. Çevre korunması adı altında geçen uygulamanın amacı çevrenin korunması ile birlikte hammaddesi yurt dışından ihraç edilen poşetlerin kullanımını azaltarak ülke ekonomisine katkı sağlamakmış.

Yasa bu şekilde özetlenebilir… Çevrenin korunma isteği güzel, çözümün poşetlerin parayla satılmasının olması ise gerçekten düşündürücü…

NİYE Mİ?

Çöp toplama sistemine göre, vatandaşların çöplerini poşetleyip konteynıra atmaktan başka çaresi yok.

Peki, vatandaş alışveriş poşetlerini ne yapıyor? Hemen hemen herkes alışveriş poşetlerini ne çöpe atıyor ne de yakıp zehirli gaz salarak çevreye zarar veriyor. Poşetler katlanıp bir köşeye konuluyor ve lazım oldukça çöp poşeti olarak kullanılıyor.

Evet, görüldüğü üzere maddi durumu çok iyi olup hazır çöp poşeti satın alanların dışında her evde market ve pazar poşetleri çöp poşeti olarak kullanılıyor.

Kısaca çöpler için poşet lazım mı? Lazım… Bunun sonucu olarak ta insanlar çöplerini atmak için mecburen çöp poşeti kullanacak. Bu uygulama ile de insanlar her halükarda çöp poşetlerine para ödemek zorunda bırakılıyor.

Yasa tasarlanırken ne düşünüldü çok merak ediyorum. Yoksa çöplerimizi de fileye veya bez torbalara mı koymamız bekleniyor? Gerçekten anlaması güç…

İLLE YASAL DÜZENLEME YAPILACAKSA…

Hepimiz biliyoruz doğada kısa sürede çözünen poşetler var. Bunun yanı sıra büyük şehirlerdeki büyük marketlerde kullanılan kese kâğıdı veya bez torbalar da var. Alışveriş noktalarına bu malzemeleri kullanma zorunluluğu getirilmek yerine neden poşetin faturası da vatandaşa kesilip ücret talep ediliyor?

Amaç çevreyi koruma adı altında, vatandaşlara ek bir yük yüklemek mi? Tartışılır…

Sonuç olarak bence bu uygulama maalesef çöp poşeti üreticilerini kalkındıracak ve vatandaşa artı bir yük getirecek bir uygulamadan başka bir şey değil…

VATANDAŞIN ÇÖP POŞETİ ZARARLI İSE PARTİLERİN SEÇİM BAYRAKLARI NE OLUYOR?

Hazır çevreyi koruma konusunda bu derece duyarlı olunmuşken şu konuya da değinmeden geçmeyeyim.

Bilindiği üzere yerel seçimler yaklaşıyor. Geçtiğimiz günlerde siyasi partilere yapılacak olan seçim yardımları açıklandı. Hani gariban vatandaşın faydasına olacak taleplerde para yok denen hazine var ya… İşte o hazineden beş siyasi partiye yapılacak olan seçim yardımı yaklaşık 800 milyon TL. Peki, bu yardım ne için kullanılacak? Tabii ki sokaklara, caddelere asılacak olan naylon parti bayraklarına…

Peki, sormak isterim… Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu? Vatandaşın kullanmak zorunda olduğu poşetler hem ülke ekonomisine hem de çevreye zarar veriyor da, neredeyse her sene yapılan seçimlerde kullanılan naylon bayraklar ne oluyor? Partilerin reklamlarını yapmak için dört bir yanı donattığı, artık görmekten nefret ettiğimiz bu bayraklarda hem hazineye, hem de çevreye zarar vermiyor mu?

Yazık değil mi? Ayıp değil mi? Bu durum insanları enayi yerine koymak değil de nedir? Bu uygulama vatandaşa ek yük getirmekten başka ne işe yarayacak? Vatandaş olarak devamlı katkı sağladığımız şu ülke ekonomisi acaba ne zaman vatandaşın yüzünü güldürecek?  Meclis bir kerede gariban vatandaşın yararına olacak bir karar alacak mı?

Velhasılıkelam Memlekette çok daha önemli çözülmesi gereken sorunlar göz ardı edilirken böylesine akıllara zarar tasarılara imza atan meclisi canı gönülden tebrik ediyorum. Sayın vekiller, sizi seçen milletin yararı için bu kadar çok çalışarak zahmetlere girmeyin sonra vatandaş sizin hakkınızı nasıl öder?

Yazarın Tüm Yazılarını Görmek İçin TIKLAYINIZ

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.