DOLAR 32,3978 0.19%
EURO 35,0092 -0.23%
ALTIN 2.324,800,24
BITCOIN 2267013-0,70%
Elazığ

AÇIK

13:15

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

KARACA: YIKIMLA BİRLİKTE ÇEVREDE KATLEDİLİYOR

KARACA: YIKIMLA BİRLİKTE ÇEVREDE KATLEDİLİYOR

ABONE OL
Eyl 8, 2020 00:31
KARACA: YIKIMLA BİRLİKTE ÇEVREDE KATLEDİLİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Karaca yazılı bir açıklama yaparak 24 Ocak 2020 tarihinde İlimizi yıkan depremin ardından şantiye alanına dönen Elazığ’da yıkımla birlikte çevre katliamının da hızla devam ettiğini söyledi.

Karaca açıklamasında; Tapik Mevkiinde bulunan Necatibey- Güvercinlik Gölünün her gün yüzlerce kamyon hafriyat toprağının göl etrafına dökülmesi sonucunda şu günlerde büyük bir tehlike ve müdahale ile karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

Karaca’nın açıklaması şöyle:

“24 Ocak 2020 tarihinde İlimizi yıkan depremin ardından şantiye alanına dönen Elazığ’da bir yandan yıkım işleri yapılırken bir yandan da yeni binaların yapımı devam etmektedir.

Yıkım işin en kolay kısmıdır. Yıkımla birlikte çevre katliamı da hızla devam etmektedir. Merkez Sarıçubuk Köyü sınırları içerisinde Tapik Mevkiinde bulunan Necatibey- Güvercinlik Gölü bunlardan biri.

Necatibey-Güvercinlik Gölü çevredeki birkaç doğal kaynaktan ve yağmur sularından beslenen küçük bir göl. Gün batımına yakın güvercinlerin, ördeklerin, kekliklerin ve diğer kanatlı hayvanların ziyarete geldiği yaban hayvanlarının su ihtiyacını karşılayan saklı bir göl. Ayrıca Sarıçubuk ve civarında bulunan özellikle küçükbaş hayvanların günlük su ihtiyacını karşılamak için uğradığı dertli göl.

Bu göl 4269 Ada 79 Nolu mera parseli içerisinde kalmakla birlikte doğanın bozulan dengesine direnebilen bir mekân konumundadır. Ancak şu günlerde büyük bir tehlike ve müdahale ile karşı karşıya.

Kimler yer gösterdi bilinmez ama bu mera parseli hafriyat sahası olarak kullanılmaya başlandı ve hiçbir kurum bunun önüne geçmek için bir çaba göstermiyor. Söz konusu alanda koca bir tepe oluşturacak şekilde hafriyat dökümü yapılmış ve döküm halen devam etmektedir.

4342 sayılı Mera Kanununun “Tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz” hükmüne rağmen her gün yüzlerce kamyon hafriyat toprağı nasıl dökülmektedir bilinmiyor.

Valilik ve bağlı kuruluşlar bu konuyu görmezden gelmektedirler. Konu göz ardı edilebilecek düzeyde değildir. Necatibey-Güvercinlik Gölü’nde ve çevresinde bulunan su kaynağını oluşturan sazlıklarda bir doğa katliamı ve mera işgali hızla devam etmektedir.

Bu doğal yapının ıslah edilerek amacına uygun olarak kullanılması ve doğal yaşama kazandırılması asli görevimiz olmalıdır. Kurumların bu konuda kanun ve yönetmeliklerin kendilerine yüklediği sorumlulukları yerine getirmesi beklenmektedir. Aksi takdirde harekete geçilmemiş olması şehrin kaynaklarına karşı yapılmış bir ihanet olacaktır.

Şehrimizde “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” kapsamında Bakanlık Birimlerinin, Mülki Amirlerin, Belediyenin, Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıkları Üreticilerinin, İl Kriz Merkezinin, Basının ve Sivil Toplum Örgütlerinin görev, yetki ve sorumluluklarını ivedilikle yerine getirmeleri zorunluluktur.

Bu aymazlığın birkaç gün daha devamı durumunda Elazığ ile birlikte Necatibey- Güvercinlik Gölü’nün, güvercinlerin, ördeklerin, kekliklerin ve doğal hayatın da katili olunacaktır.”

 

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.